TARIM ÇALIŞTAYINA BALSU DESTEĞİ

TAKİP ET

Hendek Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Recep Ali Aydın'ın açılış konuşmasıyla başlayan programda, BALSU Gıda Satın Almadan Sorumlu Operasyon Komitesi Üyesi Üzeyir KIDIK, konuşma yaptı.

TARIM ÇALIŞTAYI

Hendek Belediyesi Muhtarlık İşleri ve Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Tarım Çalıştayı" Programına; BALSU Gıda A.Ş, Düzce Üniversitesi ve Tarsim Bölge Müdürlüğü katıldı.

Hendek Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Recep Ali Aydın’ın açılış konuşmasıyla başlayan programda, BALSU Gıda Satın Almadan Sorumlu Operasyon Komitesi Üyesi Üzeyir KIDIK, konuşma yaptı.

ÜZEYİR KIDIK: BİZİM TEK İŞİMİZ FINDIK
Üzeyir Kıdık konuşmasını; "BALSU Gıda olarak fındığının sosyal, ekonomik ve çevresel anlamda gelişmesi, ulusal ve uluslararası en yüksek standartlara uyum sağlaması için; sahada ürünü yetiştiren çiftçilerimizle beraber çalışıyoruz. Bunu yaparken, tedarikçilerimiz, ziraat odaları, belediyeler, üniversiteler, bakanlıklar, yerel otoriteler ve sivil toplum kuruluşlarını da işin içine katıyoruz, onlardan destek alıyoruz" Dedi.
Üzeyir KIDIK konuşmasına; "BALSU’da bizim tek işimiz fındık ve fındığın güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde tedarik edilip ulusal ve uluslararası pazarda buluşturulması. Yaklaşık 45 yıllık dünyanın en büyük yerli fındık ihracat şirketiyiz. Tedarik zincirimizi denetlenebilir ve izlenebilir hale getirmemiz artık yadırganmıyor, şu anda çok daha fazla müşteri, sivil toplum kuruluşu, firma ve bakanlığın katılımıyla programımız büyüdü" diye konuşmasını bitirdi.
Balsu Gıda, Sürdürülebilirlik Müdürü Esra Sarıçiçek Çakar, Tarım Çalıştayı Programında konuşma yaptı. Balsu Gıda, Sürdürülebilirlik Müdürü Esra Sarıçiçek Çakar'ın konuşması:
"2011- 2012 senesinde başlayan bir sürdürülebilir fındık tedarik programımız var. Her sene fındığa eli değen, fındığa değer veren daha fazla paydaşla beraber çalışma fırsatı buluyoruz. Ulusal ve uluslararası sertifikasyon programlarımız, eğitimlerimiz, desteklerimiz devam ediyor. 
Sürdürülebilirlik geniş bir alan ve aslında sonu olmayan bir yolculuk. Ürününün başında, istekli, vazgeçmeyen, gelişime, değişime açık çiftçilerimiz iyi ki var, kaliteli sertifikalı, izlenebilir, verimi tahmin edilebilir ölçülebilir yönetilebilir fındığa ihtiyacımız var. Sahada, sosyal ve çevresel yönleriyle ele alınmayan fındığın ihracatının da gerçekleşmeyeceğini aktarıyoruz. 
Biz buradaki birçok üreticimizle bir araya gelerek örnek model projeler hayata geçirebildik ve bunu yaygınlaştırabildik. Fındık söz konusu olduğunda gerçekleştirmek istedikleri çalışmalarında, üreticilerimizin kurum olarak, yanlarında olacağımızın taahhüdünü veriyoruz"

DÜFAM MÜDÜRÜ DOÇ.DR. ŞEMSETTİN KULAÇ, ÇİFTÇİLERİ BİLGİLENDİRDİ

Düzce Üniversitesi Fındık Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜFAM) Merkez Müdürü Doç. Dr. Şemsettin KULAÇ, Tarım Çalıştayı'na katılarak, konuşma yaptı.

DÜFAM Merkez Müdürü Dç. Dr. Şemsettin Kulaç, mevcut Bahçelerin verimliliğini artırmak, yeni bahçe kurulumlarında, modern makineli tarıma uygun bahçelerin kurulumlarına, tüm hastalıklarla mücadele ve sağlıklı bahçelerin kurulumuna yardımcı olmak. Aşı kursları ve budama eğitimleri ile üreticilerin eğitimlerine katkı sağlamak. Fındıktan yeni ürünler geliştirerek ekonomiye katkı sağlamak amacıyla kurulan DÜFAM hakkında bilgi verirken merkez faaliyetlerinin aktarımını sağladı.
DÜFAM Merkez Müdürü Dç. Dr. Şemsettin Kulaç, Eğitime katılım sağlayan çiftçilerle; Fındık dikim sistemleri, tek dal fındık sistemi, ocak sistemi, tek ağaç fındık sistemi hakkında aktarımlarda bulundu.

TARSİM SAKARYA BÖLGE MÜDÜRÜ ERHAN KARAKUŞ, TARIM SİGORTALARI HAKKINDA BİLGİLENDİRME YAPTI.

TARSİM Sakarya Bölge Müdürü Erhan Karakuş, İklim Değişikliğinde Tarım Sigortalarının Önemi Tarsim’in tanımı, kuruluşu, kapsamı, amaçları, idari yapılanması; tarım sigortalarının kapsamı, başvuru süreçleri ve son başvuru tarihi, sigorta kapsamındaki teminatların geçerli olduğu fizyolojik evre; fındıkta ürün ve ağaç/fidan bazındaki sigortalı çiftçi sayısının her geçen yıldaki artışı; iklim değişikliğinin etkileriyle artan don, dolu, sel, fırtına, heyelan afetlerinden kaynaklı ihbar sayısının son yıllarda giderek arttığı aktarmıştır. Ayrıca diğer ürün ve hayvan sigortaları ile ilgili de genel bilgi aktarımında bulunmuştur.  

SUBÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ DEKAN YARDIMCISI DOÇ. DR. HÜSEYİN İRFAN BALIK

Sakarya Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin İrfan Balık
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak, Türkiye’nin en genç ziraat fakültelerinden biri olduklarını ancak bölge ve fındık için kuruldukları ilk yıldan itibaren araştırma ve geliştirme projeleri için saha çalışmaları yaptıklarını; iklim değişikliğinin etkisiyle karanfil açımı ve püs (erkek organ) olgunlaşmasında yaşanan zaman kaymalarıyla, tozlanma ve döllenme arasında uyumsuzluk yani boş meyve oluşumu sorunları yaşandığı; tozlayıcı çeşitlerin öneminin giderek arttığı bilgisi verilmiştir. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak 3 yıldır Kocaali, Karasu, Akyazı ve Hendek’te bölgede hakim çeşit olan Çakıldan fındık için soğuklanma isteği bakımından benzer özelliklere sahip, kısa zuruf yapısında, yuvarlak meyveli çeşitlerden seçilen ideal tozlayıcı çeşit geliştirilmesi üzerine çalışmalar yürüttüklerini; beklenen Balsu ve İstanbul İhracatçılar Birliği projesi kapsamında denemelerin bölge bazında yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini ve tozlayıcı çeşit çalışmasında 3 yılın sonunda verim ve kalitede artış beklentilerinin olduğu aktarmıştır. 

BALSU SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK EKİP ŞEFİ GİZEM BAYDAR

Üreticiden gelen talepleri, önerileri şikayetleri ele alan BALSU’nun hem Doğu Karadeniz hem Batı Karadeniz’deki fabrikalarında konumlu 15 kişilik ekibinden Sürdürülebilirlik Şefi Gizem Baydar yaptığı aktarımlarda, firmanın sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında ana ilerleme alanlarına, uyum ve standardizasyon çalışmalarına, insan merkezli bu programlarda elde edilen çıktılara değinilmiştir.

Sakarya Hendek belediye Hendek Belediyesi Balsu Gıda Tarsim Düzce üniversitesi Düfem Subü Ziraat Fakültesi fındık Tarım çalıştayı Sakarya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Doğu karadeniz Batı karadeniz