Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Genç TOBB Ekonomi Şurasında sorunları dile getirdi.

TAKİP ET

Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Genç TOBB Ekonomi Şurasında sorunları dile getirdi.

TOBB İkiz Kuleler’de TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Ekonomi Şurası’na, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ,Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ile oda ve borsa başkanları katılım sağladı.

Düzenlenen ekonomi şurasına söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Genç talepleri dile getirerek hazırlanan sorunlar raporunu karar alıcılara sundu.

Arazi Toplulaştırması

Sakarya’da Sakarya Ovası Arazi Toplulaştırması Projesi kapsamında 42 mahallede toplulaştırma çalışmaları başlatıldığını belirten Başkan Mustafa Genç “proje alanı 19.000 ha' olan toplulaştırma projesinde 42 Mahalleden 17 Mahallede arazilerin çalışmaları tamamlanmış, geriye kalan 25 mahalledeki toplulaştırma çalışmaları devam etmektedir. Verimliliği artırmak ve arazi kullanımını optimize etmek amacıyla Sakarya Arazi Toplulaştırması'nın hızla tamamlanması bu süreçte tüm paydaşların işbirliği içinde olması gerekmektedir."dedi

Gübre Takip Sistemi Yaşanan Sorunlar

Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Genç terörün herkes için hassas bir konu olduğunu belirterek “Ülkemizde terörle mücadele kapsamında El Yapımı Patlayıcı (EYP) yapımında kullanılan ve kullanılması muhtemel gübrelerin denetlenmesi ve kontrol altına alınması için DNA barkod ve karekod uygulaması patlayıcı yapımında kullanılan gübrelerin takibi için son derece önemli ve gerekli bir uygulamadır.

Tebliğin çıkış noktası El Yapımı Patlayıcı (EYP) yapımında kullanılan nitrat bazlı gübrelerin takip edilmesi olmasına rağmen yönetmelik tüm gübreleri kapsayacak şekilde Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Sorunun ayırt edilmesi ve asıl amaca uygun uygulamanın icra edilmesi için tebliğden El Yapımı Patlayıcı (EYP) kapsamına patlamayla alakası olmayan üre ve amonyum sülfatın patlayıcı özelliği olmayan diğer gübrelerin bu tebliğden çıkartılması önem arz etmektedir. Bu uygulama ile çiftçiye ve iş insanlarına ekstra yük oluşturmaktadır.” dedi.

Tüccarın Bağ-Kur Kesinti Sorunu

Müstahsil makbuzu üzerinden kesilen Bağ-Kur Çiftçi Tevkifatı kesinti siteminde tüccarın üzerindeki yükün kaldırılması gerektiğini ifade eden Başkan Genç “ Tarım Bağ-Kur sigortası kapsamındaki prim borcu olan çiftçilerden müstahsil makbuzu ile alım yapan tüccarlar, çiftçinin Bağ-Kur prim borcuna mahsuben %1 oranında prim kesintisi yaparak Sgk’na ödeme yükümlülüğündedir. Tüccarlar üzerinden %1 oranındaki Tarım Bağ-Kur sigortası borçlarına mahsuben kesinti yapılarak ödeme yükümlülüğünün kaldırılması ya da kurulacak takip sistemi üzerinden tüccarın yükünün hafifletilmesi gerekmektedir.” dedi.

sakarya borsa sakarya ticaret borsası başkan mustafa genç türkiye odalar ve borsalar birliği türkiye ekonomi şurası tobb başkanı rıfat hisarcıklıoğlu cevdet yılmaz mehmet şimşek ömer bolat vedat ışıkhan ibrahim yumaklı mehmet fatih kacır alparslan bayrakt