Neden öncelik fındık?

TAKİP ET

Tarım Çalıştayı Programı, Hendek Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Recep Ali Aydın'ın açılış konuşmasıyla başladı. Recep Ali Aydın konuşmasında tarımın önemine dikkat çekti.

RECEP ALİ AYDIN'DAN AÇILIŞ KONUŞMASI

Hendek Belediyesi Muhtarlık İşleri ve Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Tarım Çalıştayı" Programına; BALSU Gıda A.Ş, Düzce Üniversitesi ve Tarsim Bölge Müdürlüğü katıldı.

Tarım Çalıştayı Programı, Hendek Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Recep Ali Aydın’ın açılış konuşmasıyla başladı. Recep Ali Aydın konuşmasında tarımın önemine dikkat çekti.

TARIMSAL HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ OLARAK ŞİARIMIZ

Recep Ali Aydın konuşmasında;" Tarımsal Hizmetler Müdürü AYDIN," Hendek Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü olarak böyle bir toplantıyı yapmaktan onur duyuyorum. Toplantılarımızı yaklaşık olarak 2-2.5 yıldır pandemiye rağmen yapıyoruz. Tarımsal hizmetler Müdürlüğü olarak şiarımız şu; bugün 581 km2 Hendek toprağı var. Bunun 155 bin dekarı fındık. Ana tarım kaynağımız fındık. Neden öncelik fındık? diye sorduklarında, fındık alanımız büyük olduğu için öncelikle fındığı düzeltmemiz gerekiyor, diye düşünüyorum. Bizim yaptığımız çalışmalarının yanında, Ziraat Odası ve Tarım Bakanlığımızda sahada." dedi.

İZMİR İKTİSAT KONGRESİ (1923) VE MARSHAL YARDIMLARI

Recep Ali Aydın;"1923 yılında İzmir İktisat kongre Başkanı Kazım Karabekir Paşamızdı. Kazım Karabekir Paşa, Atatürk'ün mihmandarlığında 1135 delegeyle İzmir İktisat Kongresini topladı. Kongrede tarımın temel meseleri masaya yatırıldı. Bu kongrede alınan kararlar neticesinde temel gıdalar başta olmak üzere, tarım ürünlerinin fiyatları ucuzladı. Kongrede alınan kararlar sonrasında savaştan çıkan ülkemizde 1930'lu yıllara gelindiğinde bolluk ve ucuzluk görüldü. Bu durum 1947 Marshall yardımlarıyla bozuldu ve argoritması değişik hadiseler meydana geldi. İlkokullarda süt tozu dağıtıldı. Atatürk, ülkeyi üretimle ayağa kaldırmaya çalışırken, bu ülkede 2.Dünya Savaşı yıllarında, savaşa girmediğimiz halde süt tozu dağıtıldı, ülke dış yardımlarla ayakta kalmaya çalıştı. TC Devleti güçlü olduğunu Pandemi döneminde bütün dünyaya gösterdi. Hava alanlarında maskelerin çalındığı pandemi döneminde TC Devleti bir çok ülkeye maske yardımı yaptı. Biz süt tozu aldık, çocuk felci hadisesiyle karşılaştık, fakat bizim gönderdiğimiz maskeler insanlara şifa oldu" diye konuşmasına devam etti.

BU MEMLEKETİ, BU MEMLEKETİN AHVAL VE ŞERAİTİ KURTARACAKTIR

Recep Ali Aydın; "Atatürk , bu memleketi bu memleketin ahval ve şeraiti kurtaracaktır, demiştir. Ahval, durumu özümsemek, elimizdeki metanın, malın ne olduğunu anlamak, hataların ne olduğunu anlamak, şerait ise ona göre kuralları ortaya koymak demektir. 1923'te İzmir'de toplanacak olan İktisat Kongresine çağrılacak bir üniversite hocası yoktu. Memleketteki üniversitelerde ne hoca. ne de öğrenci kalmıştı. Hepsi Çanakka'de şehit düştü. Biz onların evlatlarıyız. Bizim sıkıntımız bilgi aktarma konusunda. Biz bu sıkıntıyıda medeni kurallar içinde aşaraız. 1980 li yıllara geldiğimizde 100-120 bin dekara fındık dikildi. Bugünlerde dikilen fındık ise 20 bin dekar. Dedelerimiz babalarımız bizden daha çalışkanmış. Bu kadar traktörün olduğu bir zamanda, alet ekipmanın bol olduğu zamanda, ulaşımın rahat olduğu bir zamanda, dedelerimizin verdiği emeği veremiyoruz. Dedelerimiz bir kazmayla topraklarını ehlileştirirken, bizler tüm imkanlara rağmen yeterli çalışma yapmıyoruz. Burada bilgi aktarmada koordinasyon eksikliği yaşanıyor. Hendek belediyesi 16 ilçe içinde tarımsal hizmetler müdürlüğü aktif olan tek belediye! Hendek bu konuda farklı. Hendek bunu başardı. Tarih yazıyor. Bu millet, imkanların olmadığı yoksulluk yıllarında bunu başardıysa, bizimde bu kadar imkanın olduğu zamanda bunu başarmamız gerekir. Başaramıyorsak, 1 kere değil, 2 kere düşünmeliyiz. Fıtrat değişir sanma, bu kan yine o kandır." Diye konuşmasını bitirdi.

Sakarya Hendek Düzce Belediye Hendek Belediyesi Muhtarlık ve tarımsal hizmetler müdürlüğü Balsu Gıda Düzce Üniversitesi Subü Ziraat Fakültesi Tarsim Atatürk Kazım Karabekir Paşa İzmir İktisat Kongresi 2.Dünya Savaşı