Kemaliye'de cenaze koktu!

TAKİP ET

Yeni yönetim göreve gelir gelmez, Kemaliye'deki cenazeyi kaldırmalıydı. Çünkü cenaze koktu...

MİMAR ALİ KUTLU İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN SORUNLARINI ANLATTI
Hendek İnşaat sektörünün önemli isimlerinden AYK Kutlu Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Ali Kutlu, Hendek TV'nin konuğu oldu. Mimar Ali Kutlu’ya 2018-2021ı ekonomik krizi ve Pandemİ sürecinde inşaat sektöründe yaşanan sıkıntıları konuştuk.
ALİ KUTLU KİMDİR?
Mimar Ali Kutlu; "1972 yılında Hendek’te doğdum. Doğma büyüme Hendekliyim. Eğitim hayatımı Lisede dahil olmak üzere Hendek’te tamamladım. Liseyi bitirdikten sonra İnşaat MYO’nda okudum. 1994 yılında mezun oldum. Mezun olduktan sonra Hendek’te mimarlık ve mühendislik ofislerinde çalışmaya başladım. Daha sonra İstanbul’da inşaat sektörünün güçlü firmalarında şantiye şefliği ve saha mühendisliği yaparak sektöre adım attım. Daha sonra kendi firmamı kurarak, Hendek’te önemli projelere imza attım. Bu arada eğitim hayatıma devam ederek, 2015 yılında Üniversite sınavına girdim ve İstanbul Maltepe Üniversitesi Mimarlık Bölümünü kazandım. 2019 yılında mezun oldum. 2015 ile 2019 yılları arasında okula gidip gelirken 250 Bin km yol yaptım. Yani mimarlık diplomamı kolay almadım. Şu anda aldığım mimarlık diplomasının mutluluğunu yaşıyorum." Diye kısaca kendini tanıttı.
HENDEK, DEPREM SONRASI İNŞAAT SEKTÖRÜ İÇİN CAZİBE MERKEZİ OLDU.
Mimar Ali Kutlu: İstanbul’dan dönüşüm 2001 yılında oldu. 1999 Depremi sonrası Hendek’e döndüm. İstanbul’da 7 yıl kaldım. Döndükten sonra Hendek’te inşaat sektörünün gerilerde kaldığını gördüm. 2001 yılında Hendek’te kendi işimi kurunca, inşaat sektöründeki gerçekleri gördüm. Hendek’te beton başta olmak üzere inşaatta yeni teknolojilerden faydalanılmadığını gördüm. Hatta hazır beton Hendek’te bilinmiyordu. İnşaat sektöründe Hendek, İstanbul’un en az 10 yıl gerisindeydi. İnşaat yapanları hazır betona teşvik etmeye çalıştım. Fakat günümüzde sektörel bazda çok geliştik. İstanbul’dan aşağı kalır yanımız yok. Deprem sonrası Hendek şehri inşaat sektörü için bir cazibe merkezi oldu. İlçemizde bulunan 2.OSB de inşaat sektörünün büyümesini besledi. Sektörde yatırım için Hendek’i tercih eden firmalar, Hendek ekonomisini canlandırdı. Bizde dijital çağın şartlarına uyarak kendimizi yeniledik. Hendek’in ekonomisi ve nüfusu büyüdü. Hendek’te inşaat iyi bir yatırım aracı oldu. Sosyal medyada sektörün gelişmesine yardımcı oldu.
DOĞALGAZ GELDİKTEN SONRA İNŞAT SEKTÖRÜ BÜYÜMEYE BAŞLADI
Mimar Ali Kutlu,: Ben inşaat sektörünün 2001 sonrasını biliyorum. 2001 sonrası Hendek’te İmar ve Yapılaşma sıkıntısı vardı. O yıllarda Hendek’te bireysel ve kooperatif eliyle yapılan inşaatlar vardı. Daha sonra Hendek’te yapılan İmar tadilatları ve yeni imar planları sektörün önünü açtı ve inşaat sektöründe altın yılları yaşadık. Çünkü Sakarya’nın ilçelerinde 2 katlı yapılaşma izni varken, Hendek radikal bir kararla 4 kata çıkardı. 2006 yılında Hendek’e doğalgaz geldi. Doğalgazın gelmesi sektörün büyümesini hızlandırdı. Toplu konutların önü açıldı.
HENDEK'İN MEVCUT YAPI STOĞU ESKİYOR
Mimar Ali Kutlu: Deprem sonrası Hendek’e göç oldu. Hendek’te depremin tetiklediği konut açığı oluştu. Toplu Konut yapım kararı depremden kısa bir süre sonra alınsaydı iyi olurdu. Şehrin gelişmesi ve büyümesi daha hızlı ve daha kısa sürede olurdu. 6-7 yıl geç alınmış bir karar. Bugünde Hendek’te konut fazlası var diye algı yapılıyor. Bu doğru bir düşünce değil. Nüfusunuz arttıkça, aileler bölündükçe bu şehirde konut ihtiyacı olacaktır. Konut, insanın temel ihtiyaçlarındandır. Hendek’in mevcut yapı stoku eskiyor. Hendek’te depremden önce yapılan konutlar %60 iken deprem sonrası yapılan konutlar %40 oranında. Demek ki deprem öncesi yapılan konutları da yenileme zamanı geldi. Hendek’in toplu konut ihtiyacı var, fakat TOKİ mantığıyla yapılacak konutlara değil, iyi ve kaliteli yapılan toplu konutlara ihtiyaç var.
ORHAN TOPÇU: Deprem öncesi ve sonrası dönemden bahsettiniz. Deprem yaşamış bir insan olarak size göre Hendek’te depreme dayanıklı olan bölge neresi? Yapılacak olan toplu konutlar nereye yapılmalı?
EV ALMAK İÇİN HERKESE GİDİYORSUNUZ
Mimar Ali Kutlu: İnşaatlarda kullanılan malzemeler ve inşaatları yapan firmalar çok önemli. İnsan hasta olduğu zaman doktora gider. İlaç almak için de eczaneye gider. Kasaptan, manavdan, zücaciyeciden ilaç alamazsınız. İnşaat sektöründe bu durum çok farklı. Ev almak için herkese gidebiliyorsunuz. Herkes bildiği ve uzman olduğu işi yaparsa sorun yaşanmaz. Sağlam zemin üzerine inşaatınızı iyi yapmazsanız, ilk depremde binanız zarar görür. İşte bu yüzden herkes kendi işini yapmalı.
2018-2021 KRİZLERİ VE PANDEMİ İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ ZOR DURUMDA BIRAKTI
Mimar Ali Kutlu: Dövizin yükselmesi, inşaat sektöründeki girdi fiyatlarını arttırdı. Öyle bir durum yaşadık ki sanki birisi cebimizdeki paranın yarısını aldı. Çoğu arkadaşımız zora düştü. Sermayeleri küçük olduğu için fazla dayanamadılar. Her şeye rağmen ayakta kalan firmalar oldu. Bende ayakta kaldım. Asıl sıkıntıyı ayakta kalanlar çekti. Sektörde güven krizi yaşanmaya başlandı. Güven krizi yapı stoku oluşturdu. Elinizde satılacak daireler var, fiyatlar dip yapmış ve o fiyatlara inemiyorsunuz, çünkü o kadar güçlü sermayeniz yok. Başladığınız projelerden, güven krizi dolayısıyla da satış yapamıyorsunuz. Her şeye rağmen krizden çıktık, fakat bu seferde Pandemi krizi ortaya çıktı. Hükümet, kriz boyunca sektörü ayakta tutmaya çalıştı. Verdiği istihdam kredileri ve düşük faizli konut kredileri, piyasayı biraz rahatlattı. Hatta bir ara konut faizlerini 0,64 seviyelerine çekti. Bu destekler sonrası satışlarda artış oldu ve konut stoku erimeye başladı. Yarım kalan projeler tamamlandı, bitmiş olanlarında satışı sağlandı ve bugünlere gelmemize vesile oldu. Bu seferde 2021 Ekonomik kriz ve Rusya-Ukrayna Savaşı çıktı. Çıkan savaş ekonomideki krizi tetikledi. sadece inşaat sektörü değil, tüm sektörler zarar gördü. Devlet krizi atlatmak için elinden geleni yapıyor. Biz de sabırlı ve dikkatli olmalıyız.
İSKAN SORUNU
Mimar Ali Kutlu: Maalesef iskan sorununu bende yaşadım. Bizim insanımız bina temeli atılmadan daire satın alır. Bitikten hemen sonra, hatta boyası kurumadan yerleşmeye çalışır. İskan almak kolay değil, hatta zor bir süreç. Bazen 3 ay sürebiliyor, bazen 3 yılda sürebiliyor. Belediye yönetimleri değiştiğinde süreç uzayabiliyor. Bizde mücbir sebeplerden ötürü tamamlanan projelerimize iskan alamadık. 2018 yılına kadar Türkiye’nin her yerinde biten binaların su doğalgaz, elektrik aboneleri yapılıyordu. Bu kuralı 2018 yılında SEDAŞ bozdu. SEDAŞ, kendi iç yönetmeliğinde bir karar alarak ben, artık iskansız abonelere abone yapmayacağım dedi. Dolayısıyla o tarihe kadar yapılan bütün binaların aboneliği var. O tarih sonrası Hendek’te abonelik sıkıntısı yaşanıyor. Bu karar tamamen SEDAŞ’ın iç dinamikleriyle aldığı bir karar. Bu karar imar kanunlarına ve enerji piyasası düzenleme kanunlarına aykırı bir kanun. Bu karar sadece Sakarya’da uygulanıyor. İmar kanununda bir binaya kanalizasyon, su, doğalgaz abonelikleri verilmişse, elektrik abonesi de yapmak zorundasın diyor. SEDAŞ yüzünden vatandaşlarımız mağdur oluyor. Çünkü cezalı fatura ödeyerek, cebinden 2 katı fazla para çıkıyor. Vatandaşlarımızı SEDAŞ’IN haksız kazancı için mahkemeye verin diye yönlendiriyoruz. Sadece Sakarya’da uygulanan bu haksız kararın kalkması için siyasilerde harekete geçmelidir. İskan konusunda AYK KUTLU YAPI olarak iskan dosyalarımızı temizledik. Sadece 24 dairemiz kaldı. 24 dairenin İskanlarıda belediyede iskanı kesilmek üzere hazır. Bugün yarın kesilir. Biz en zor dönemde kriz döneminde 120 dairenin iskanını kesip, vatandaşlarımıza teslim ettik.
TOPLU KONUT
Mimar Ali Kutlu: Ben açıkçası doğru bulmuyorum. Ben projeye başlamadan önce başkan beye düşüncemi söyledim. Önceki dönem belediye başkanımızda böyle bir projeye başlamak istemişti. O günde aynı şeyleri söyledim. 28 yıldır sektörün içindeyim. Belediyeler ticarethane gibi çalışmamalı, ama inşaat sektörüne yön vermelidir. Sonuçta İmar ile ilgili tüm kararları alan yetkili bir kurum. Belediye bu noktada durmalı. Kararlar almalı ve yönetmeli. Siz sosyal proje adı altında toplu konut yapacağız deyip piyasaya çıkarsanız, inşaat piyasasını kitlersiniz. İnsanlar Müteahhitlerden daire almazlar ve belediyeyi beklerler. Müteahhitlerinde elinde daire stoku oluşur. Stokların artması, Müteahhitlerin ekonomik dengesini bozar. İnşaat sektörünün sıkıntı yaşaması, ilçe ekonomisini etkiler. İyi ki toplu konut projesine başlamadılar. Bugünün maliyet fiyatlarıyla toplu konutları bitiremezlerdi. Belediye ticaret yapmasın, ama yönetsin. Toplu Konut yapılacaksa, müteahhitler yapmalıdır.
KEMALİYE'DE CENAZE KOKTU
MİMAR ALİ KUTLU: Yeni yönetim göreve gelir gelmez, Kemaliye’deki cenazeyi kaldırmalıydı. Çünkü cenaze koktu… Kemaliye’de 3 adet blok ve açılan büyük bir çukur var. Bitmiş olan blokların acilen iskan sorunu çözülüp, büyük çukur içinde gereken yapılmalıdır. Bütün imkanlar kullanılarak bitirilmelidir. Orada bir engelde yok, çünkü yerlerde belediyenin, hatta belediyenin kasasından 1 krş çıkmadan da bitebilir. Belediye önümüzü açıp, işi bize yaptırmalı. Devletimiz bile köprü, hastane ve okul gibi kamu binalarını Müteahhitlere yaptırıyor. Ne yani Devletimizin köprüleri, okulları, hastaneleri yapacak mühendisi, mimarı yok mu? Neden ihale yapıyor? Sizde Kemaliye’de ihale yapın, firmalar girsin, bitirsin, belediyede kasasına arsa payını, harçları, iskan ve ruhsat paralarını koysun. Belediye para harcamadan, para kazansın. Kentsel dönüşümler, kentsel yıkıma dönüşmesin. Şehir planlamasını iyi yapmalıyız. Geleneksel şehir yapısına zarar vermeden yapılmalıdır. Kemaliye, kentsel yıkıma gösterilecek en güzel örnek. Şehir olarak Aynı hataları tekrarlamamak için, Kemaliye’den ders almalıyız. Kemaliye’yi kaybettik. Hendek’in tarihi izlerini taşıyan Dereboğazı ve Başpınar’ı kaybetmeyelim. Uludere kenarındaki eski binalarımızı koruyalım.
ALPARSLAN TÜRKEŞ PARKI
Mimar Ali Kutlu; Turgut Başkan'ın yaptığı en iyi proje, Yenimahalle'deki Alparslan Türkeş Parkı. Bu park bile Yenimahalle'ye yetmiyor. Bu parkdan Hendek'in her köşesine yapılmalıdır. Hatta Yenimahalle'ye en az 1 tane daha yapılmalıdır. Şehir insanın ve şehrin hava alması gerekir.
YENİ MEYDAN PROJESİ
Mimar Ali Kutlu: Meydan bir kültürdür. Avrupa'da bile şehirler önemli meydan isimleriyle anılır. Hendek'in yeni bir meydana ihtiyacı var. Aslında Mimar Cengiz Şişman'ın Zeki Cömert Parkının bulunduğu bölge için, Hendek'e yeni meydan kazandırılsın önerisi vardı. Doğru bir düşünceydi, fakat yapılmadı. Bugün gelinen nokta mimar Cengiz Şişman'ı haklı çıkardı. Hendek şehrinin ivedilikle yeni bir meydan projesine ihtiyacı var.
TRAFİK SORUNU
Hendek şehri büyüdükçe nüfus artıyor. Nüfus artışına paralel olarak da trafikteki araç sayısı artıyor. Her şeyden önce şehir insanında, trafik kültürü olmalı. Örneğin cep park projesini destekliyorum, fakat cep parklar amacı dışında kullanılıyor. Durum böyle oluncada trafikte sıkışmalar oluyor. Marketler bir caddede sıralanıyor, fakat marketlerin otoparkı yok. Otopark olmayınca yol boyunca yanlış parklar oluyor ve trafik aksıyor. Belediye yönetimi büyük marketler için otopark sorununu gözden geçirmelidir. 
AYK KUTLU YAPI: TARZ + GÜVEN + KALİTE
Mimar Ali Kutlu Firmamızı kurarken 3 kelime telaffuz ettim. Tarz, Güven ve Kalite.
Biz bu üç şeyden hiç ödün vermedik. Vermeyeceğiz de… Ve sonuna kadar da böyle gideceğiz.
 

Sakarya Hendek belediye Hendek Belediyesi mimar Kemaliye yenimahalle Alparslan Türkeş Toplu Konut Kentsel dönüşüm kemaliye kentsel Dönüşüm