İlçe Sağlık Müdürlüğü Karbonmonoksit Zehirlenmesi Eğitim Toplantıları Yaptı....

TAKİP ET

Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlık çalışanlarımiz olarak Hendek Aile Sağlığı Merkezlerinde ve Hendek Belediyesinde ayrıca Tüm Hendek Muhtarlar Derneği Başkanı ile birlikte Karbonmonoksit Zehirlenmesi ile ilgili bilgilendirme ve eğitim toplantısı gerçekleştirdik. Yapılan eğitim toplantısına  İlçe Sağlık Müdürü Uz.Dr.Tekin Ulaş Karatepe ve Çevre Sağlığı Teknisyeni Kemal Donat  katıldı.
Karbonmonoksit bütün dünyada birçok ölüme neden olmaktadır. Genellikle bu ölümler, doğal gaz ve karbon içeren kömür, odun, gazyağı, proban gazı gibi yakıtların tam yanmaması, Soba, şofben ve diğer araç gereçlerin hatalı kullanılması, ve havalandırmanın yeterli olmamasından kaynaklanmaktadır. Karbonmonoksit Zehirlenmesinin size, ailenize ve sevdiklerinize zararını en aza indirebilmek için zehirlenme nedenleri, tedavisi ve zehirlenme belirtilerinin neler olduğunun farkında olmak ve bilgi sahibi olmak hayati öneme sahiptir. Karbonmonoksit zehirlenmesinden korunmak için evin içinde ve civarında almamız gereken birçok önlem bulunmaktadır. Ayrıca İşyeri sahiplerinin işçileri korumak için alması gereken önlemler bulunmaktadır. Kullandığımız soba, ocak, Gazlı ısıtıcısılar, fırın, şömine gibi bütün yanmalı Aletleri sertifikalı ve eğitimli profesyonellere düzenli olarak kontrol ettirin. Düzenli olarak baca deliğini kontrol edin ve havalandırmanın yeterli olduğundan ve yanan gazın rahat bir şekilde dışarı verildiğinden emin olun, Dumanı dışarı veren araç gereç seçin, yanma esnasında gerekli olduğu durumlarda kapı ve pencereleri açarak havalandırın,  kontrol edilmemiş ve havalandırması olmayan ısıtıcısıların bulunduğu odalarda uyumayın. Dumanın hızlıca birikecegi kapalı yerlerde herhangi bir yakıla yanan araç gereç kullanmayın, Karbonmonoksit Zehirlenmesinin belirtileri ve yapılması gerekenler hakkında bilgi sahibi olun. Soba tutustururken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır, böylece soba içinde ortaya ikan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. Soba aşırı doldurulmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Kömürü tutuşturmak için, üzerine az miktarda kağıt ya da karton ve bunların üzerine de kolay yanan çıra ve odun konulmalıdır. Lodoslu havalarda kesinlikle soba yakilmamalıdır. Soba Zehirlenmelerinin büyük çoğunluğu lodoslu havalarda yakılan sobalardan kaynaklanmaktadır. Soba borularının birbirleriyle birleştirilmesi de hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalıdır. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır. Sevdiklerimiz ve sevenlerimiz için gerekli önlemleri tedbirleri almak gerekmektedir.

Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü

 

hendek hendek belediyesi ilçe sağlık müdürlüğü tekin ulaş karatepe hüdaverdi bahadır kemal donat kadir yağlı karbonmonoksit zehirlenmesi eğitim hendek gerçek haber hendekgercekhaber