Hüdaverdi Bahadır, Büyükşehir'de Çiftçinin sesi oldu!

TAKİP ET

Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Hüdaverdi Bahadır konuşmasında, Sakarya çiftçisinin yaşadığı sorunları dile getirdi. Meclis üyesi BAHADIR, "Sakarya çiftçisi, bugün dardadır, üretemez haldedir" Dedi.

HÜDAVERDİ BAHADIR, SAKARYA ÇİFTÇİSİNİN SESİ OLDU!
Sakarya Büyükşehir Meclis Üyesi Hüdaverdi Bahadır, Büyükşehir Belediyesi Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısında, söz alarak konuştu. Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Hüdaverdi Bahadır konuşmasında, Sakarya çiftçisinin yaşadığı sorunları dile getirdi. Meclis üyesi BAHADIR, "Sakarya çiftçisi, bugün dardadır, üretemez haldedir" Dedi.
HÜDAVERDİ BAHADIR'IN MECLİS KONUŞMASI:

Sayın Başkanım, Sayın Meclis üyeleri, sayın bürokratlar ve basınımızın güzide temsilcileri. Konuşmama başlamadan önce her birinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. 
Son iki yıldır yaşadığımız küresel çapta etkiye sahip olan koronavirüs salgını tüm dengeleri alt üst ederken, günlük yaşantımızda köklü değişimleri de beraberinde getirdi. Karantinalar ve kısıtlamalarla başlayan süreçte tüm vatandaşlarımızın yaşadığı sıkıntıların yanı sıra tüm sektörler olabildiğinde bu süreçte yara aldı. Güçlü bir devlet olmamızın gereği yardımlaşma ve dayanışma ile zor günleri atlatırken, bugün içinde bulunduğumuz şartlar maalesef özellikle üreticilerin artık üretemez hale gelmesini sağlamıştır. Gıdaya olan ihtiyaç tarımın hayati önemini bir kez daha hatırlatırken, tarım ve hayvancılığın bu ülkenin olmazsa olmazı olduğunu market fiyatlarına baktığımızda bir kez daha iyi anlıyoruz. Yüksek girdi maliyetleri nedeniyle üretim alanlarında yaşanan daralma artık durma noktasına gelmiştir. Ekonomi politikasının ana hedefi olması gereken tarım, diğer sektörlerin varlığı ve gıda güvencesinin teminatıdır.  
Sayın Başkanım! Sayın Meclis Üyeleri!
Büyükşehir Belediye Başkanımız öncülüğünde tarımsal alanda yapılan çalışmalar elbette göz doldurmaktadır. Kendilerine tarıma yönelik verdiği önem nedeniyle bir kez daha teşekkür ediyoruz. Hülasa Ülkemiz ve özellikle Sakarya verimli tarım arazileriyle, ova ve kaynaklarıyla eşsiz güzelliklerin adresidir. Ürettiğiyle geçimini sağlayan ve üstüne milletimize sunan çiftçimiz bugün dardadır, üretemez noktadadır. 
Bu sebeple Başkanımız Sayın Turgut Babaoğlu’nun kararıyla Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüz kurarak, çiftçimize tarlada yerinde eğitimler verip, ücretsiz toprak analiz desteği veriyoruz. Pandemi döneminde belediyemiz ve çiftçi işbirliğinde 25 ton patates ve 3,5 ton barbunya ekip ihtiyaç sahiplerine teslim ettik. Daha sonra gelen desteklerle birlikte toplamda patates dağıtımı devam etti. Ayrıca Başkanımız da burada…Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüzün Büyükşehir Belediyemizin her projesinde hazır ve paydaş olduğunu meclisin huzurunda ilan ediyorum.  
Sayın Meclis!
Son bir yıla baktığımızda amonyum sülfat gübresi yüzde 508, üre gübresi yüzde 314, CAN gübresi yüzde 300 ve DAP gübresi yüzde 245 oranında arttı. Mazot fiyatı ikiye katlarken, tarımsal sulamada kullanılan elektrik tarifesine yüzde 94,8’lik zam çiftçinin belini iyice büktü. Tarımsal alanda verilen desteklemeler bu girdilerin karşısında erirken, çiftçimiz toprağını ekmek yerine artık bir fabrikada asgari ücretle çalışmayı tercih etmektedir. 
Bu hepimiz için geleceğimiz için büyük bir sorundur. Çünkü tarımın gelişmesi aynı zamanda ülke ekonomisinin iyileşmesi ve kalkınması anlamına geliyor.Çiftçi üretsin Türkiye büyüsün, çiftçi üretsin Türkiye kazansın istiyoruz. Büyük Atatürk’ün ifade ettiği gibi ‘Köylü Milletin efendisidir’ sözünü bir kez daha hatırlatıyor, çiftçimiz için herkesi destek vermeye davet ediyorum.Büyükşehir Belediyemiz, Hendek Belediyemiz elinden geleni yapıyor. Bu çiftçi için ancak bunlar yetersiz. Çiftçi feryat ediyor. İçimiz acıyor…
Çiftçinin girdi maliyetlerinin aşağıya çekilmesi gerekirken, ekonomik desteğe ihtiyacı olduğunu bir kez daha ilan ediyorum. Çiftçimizin üretimi devlet eliyle sağlanmalı, verimli tarım arazileri acilen ektirilmelidir. Milletin gıdası, mutfağı, sağlığı ve geleceğe bizim köylümüzdedir. Mutfaktaki yangın böyle düşer.Tarım ve toprak bu ülkenin öz kaynağı olduğu gibi artık stratejik bir meseledir. Gerekirse maddi destek, gerekirse askıda mazot, askıda gübre uygulamalarıyla zor durumdaki çiftçimize destek olalım. 
Beni dinlediğiniz için teşekkür ediyor, hepinize saygılar sunuyor, Meclis toplantımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

sakarya büyükşehir belediye meclis toplantısı şubat ayı meclis toplantısı ekrem yüce tarım köylü çiftçi hüdaverdi bahadır tarım politikası tarım projeleri hendek