Gürcistan'daki Fındık Bahçeleri İncelemesi: Türk Delegasyonu Bilgi Alışverişinde Bulundu"

TAKİP ET

Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Genç, Ulusal Fındık Konseyi UFK Başkan Hamza Bölük, Mustafa Poyraz, Ertaç Öztürk, Nurettin Karslıoğlu, Sait Arslantürk, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Orhan Katı, Koray Doğanlar, Hasan Yılmaz Dursun ile Sebahattin Arslantürk yer aldığı heyet Gürcistan’ın Özürgeti, Senaki ve Zugudi şehirlerindeki fındık bahçelerinde karar alıcılara rapor edilmek üzere inceleme ziyaretinde bulundu.

Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Genç ziyaret sırasında, Gürcistan'daki fındık bahçelerini gezme ve yerel üreticilerle görüşme fırsatı bulduklarını söyleyerek hastalıklarla mücadele hasat ve işleme süreçleri gibi konularda bilgi alışverişinde bulduklarını belirtti.

Fındık, Planlı Üretime Uygun Hala Gelmiş

Gürcistan’da fındık dikim sahalarının genişletilmesi bir devlet politikası haline getirildiğini ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Genç “Son 30 yılda Avrupalı fındık alıcılarının desteği ile fındık dikim alanlarındaki genişlemenin yanı sıra verim ve kaliteyi artırma yönündeki çalışmalarıyla Türk Fındığının kapı komşusu Gürcistan dikkat çekmektedir. Fındık ülkenin bilinen ve geleneksel en büyük ihracat ürünü olan şarabı geçerek birinci sıralara yerleşmiş bulunmaktadır. Bu da ülkenin fındık üretimine ve ihracatına çok önem verdiğini gözler önüne sermektedir.” Dedi.

Önemli Bir Üstünlüğümüz Var

Fındık işleme kapasitesi ve teknolojisi konusunda ülkemizin önemli bir üstünlüğü olduğunu belirten Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Genç “ Türkiye, fındık sektöründe geniş bir bilgi birikimine ve deneyime sahip. Türkiye'deki fındık fabrikaları modern ekipmanlarla donatılmış ve yüksek kalite standartlarına uygun üretim yapmakta. Ancak Gürcistan'daki fındık işleme kapasitesi ve teknolojisi, Türkiye'ye kıyasla daha sınırlı. Maalesef AB Ülkelerinin özellikle Gürcistan’a sağlamış olduğu vergi muafiyetleri ülke için avantaj yaratıyor. Ülkede dikkat çeken diğer bir konuda fındık tarımının artırılmasına yönelik devamlı nitelikte eğitici faaliyetlerin yürütülmesidir. Bu da ülkenin fındık üretiminde gündemde kalmasını sağlamakta ve tarımsal faaliyet sürekli zinde tutulmaya çalışılmaktadır” ifadelerine yer verdi.

 

sakarya sakarya büyükşehir belediyesi sakarya ticaret borsası mustafa genç Gürcistan fındık bahçeleri incelemesi hendek gerçek haber hendekgercekhaber