Fabrikaları, verimli tarım topraklarının üstüne kurduk

TAKİP ET

Biz, tarımı önemsediğimiz için göreve geldikten 3 ay sonra, belediye başkanımızın önderliğinde tarımsal hizmetler müdürlüğünü kurduk. Bu birimi kurma amacımız, vatandaşımıza çabuk ulaşmaktı.

BAŞKAN YARDIMCISI HÜDAVERDİ BAHADIR, TARIM ÇALIŞTAYINDA KONUŞTU

Hendek Belediyesi Muhtarlık İşleri ve Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Tarım Çalıştayı" Programına; BALSU Gıda A.Ş, Düzce Üniversitesi ve Tarsim Bölge Müdürlüğü katıldı.

Tarım Çalıştayı Programına katılan Hendek Belediye Başkan Yardımcısı Hüdaverdi Bahadır selamlama konuşması yaptı. Başkan Yardımcısı Hüdaverdi Bahadır,  konuşmasında tarımla ilgili acı gerçekleri söyledi.

BAŞKAN YARDIMCISI BAHADIR: FABRİKALARI VERİMLİ TARIM TOPRAKLARININ ÜSTÜNE KURDUK

Hendek Belediyesi Başkan Yardımcısı Hüdaverdi Bahadır; " Tarımın, sanayi kadar önemli olduğunu 1-2 toplantıda söyledim. Sanayi ne kadar önemliyse, tarımda bir o kadar önemli. Biz yaşamadık, ama geçmişte bir kıtlık yaşandı. Un yok, buğday yok, ekmek yok. Bugün sahada gezerken bir bakıyoruz, o kadar güzel tarım arazilerimiz yozlaşmaya terk edilmiş. O kadar verimli araziler varki, bir sene nadas yapmadığın zaman, orman oluyor. Yüksek tepelerde köylerimiz var. Bu köylerin arazilerinden traktör geçmez, ancak bu köylerde yüzlerce hektarlık alanda fındık var. O fındık ağaçları, bir kazmanın ucuyla oldu. O köylerde ortalama 5-10 ton fındık toplayan köylerimiz var. Bugün herkesin kapısında traktör, çapalama makinesi varken, üretim yok. Benim kast ettiğim sadece fındık değil. Dibimizde OBA Makarna var. OBA Makarnaya günde 150-200 tır buğday geliyor. Ne yazık ki sakarya'dan 1 tır buğday gelmiyor. Bize ilkokulda derste ovalardan bahsedilirken, Çukurova, Akova ve Trakya Ovasından bahsedilirdi. Bu ovalarda iki sefer ürün alınırdı. Akova dediğimiz, Pamukova'dan Hendek girişine kadar olan bölümde sanayileşme oldu. Tarım yok. Şimdi fabrikalarımız var, küçümsemiyorum, yapanlardan Allah razı olsun, ama onlardan artan kısımlarda, ekim biçim dikim yapan kimse yok. Arkadaşlar, isterdim ki bu salon tamamen dolsun" Diye konuştu.

BAŞKAN YARDIMCISI BAHADIR: TARIMI ÖNEMSEDİĞİMİZ İÇİN TARIMSAL HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜNÜ KURDUK.

Biz, tarımı önemsediğimiz için göreve geldikten 3 ay sonra, belediye başkanımızın önderliğinde tarımsal hizmetler müdürlüğünü kurduk. Bu birimi kurma amacımız, vatandaşımıza çabuk ulaşmaktı, fakat pandemiden dolayı bunu yapamadık. Arkasından felaketler yaşadık, yangın, sel gibi. İlçe tarım müdürlüğü, Ziraat Odası bu işin asli görevlisidir. Belediyeler, kanal temizliği ve su hizmeti vererek yardımcı olur. Ovalardaki suyun debisiyle, Hendek belediyesi ve DSİ ilgileniyor. İlçe Tarım müdürlüğü yok. bir ÇKS ile hizmet olmaz kardeşim. Çiftçiye para dağıtmakla övünme, çiftçi üretiyorsa o parayı ver. Üretmeyene verme. 

Tarım çok öönemli bir sektör. Merak gidermekle tarım olmaz. Ekonomiye katkı sağlamak gerekir. Ekilmemiş bir parça arazi bırakmamak lazım. Herkes şunun arkasına sığınıyor, bende tenkit ediyorum, efendim mazot parası çok. Mazot parası çok, ama ektiğin ürettiğinden çok değil. Bakın bugün, puna ovasında icarla yapıyor adam, kendi yeri değil. İcar verdiği halde kazanan adamdan, sen daha çok kazanırsın, çünkü yer senin. Evet mazot gübre zamlandı, maliyetler arttı, fakat ürettiğin malında fiyatıda arttı. 1 kg domates kaç lira oldu?

ZİRAAT ODALARI PAYDAŞ OLMALI

Ziraat odaları bu işe paydaş olmalıdır. kendileriyle paydaş olmaları konusunda görüşeceğim. Bizde her şey var, fakat yönlendirilme konusunda desteğe ihtiyacımız var. kısır çekişmenin hiç kimseye faydası olmaz. Bir bakıyorsun Ziraat odasıyla ilçe tarım müdürlüğü birbirine ters. ÇKS Kayıtları yüzünden, çiftçilerimiz zarar gördü. Aklın yolu bir. Bira araya gelerek, çiftçilerimize hizmet edeceğiz.

Sakarya Hendek hendek belediyesi düzce üniversitesi subü ziraat fakültesi balsu tarımsal hizmetler müdürlüğü hendekgerçekhaber gündem hendek gerçek haber güncel fındık