DEPREM KORKUSU!

TAKİP ET

'Ay deprem mi oluyordu o ses neydi!', 'Sanki yer sallandı gibi hissettim', 'Avize mi oynadı ne!' ... İşte tüm bu korku ve kaygı uyandırıcı cümleler sanki her an deprem olacakmış gibi hissetmemize neden oluyor. Yani boş yere enerji kaybediyoruz.

DEPREM KORKUSU

Deprem en fazla iki üç dakika sürecek şekilde yerin sallanmasıdır. Ama bu sallantı insanın içinde kaç dakika sürüyor? Bir dakika mı? Beş? Bir gün? Bir yıl? Evet, özellikle deprem bölgesinde yaşayan insanlar olarak deprem neredeyse her an aklımızın bir ucunda değil mi? Peki neden böyle sizce? Hadi gelin beraber düşünelim.

Öncelikle korkunun neden var olduğunu düşünelim mi? Korku; bizi temelde bir tehlikeden korumaya çalışan bir tür savunma mekanizmamızdır. Olası bir deprem anında kendimizi koruyabilmemiz için aslında kontrol edemeyeceğimiz bir şeyi kontrol edebileceğimizi umarak canlandırma yapıyor olabiliriz belki. Ancak gündelik yaşamda korkuyu, özellikle deprem korkusunu, bizi bir şeyden korurken değil de günlük yaşamımızı bozarken buluyoruz: ‘Ay deprem mi oluyordu o ses neydi!’, ‘Sanki yer sallandı gibi hissettim’, ‘Avize mi oynadı ne!’ ... İşte tüm bu korku ve kaygı uyandırıcı cümleler sanki her an deprem olacakmış gibi hissetmemize neden oluyor. Yani boş yere enerji kaybediyoruz. Japonya’ya bakınız; deprem esnasında oturup kahvelerini yudumluyorlar. Öyle ki, bizde deprem olduğunda kaçacak merdiven, atlayacak pencere veya girilecek masa arıyoruz. Anlaşılan o ki bizler rasyonel olarak binalarımızı sağlamlaştırmadığımız ve deprem esnasında yapılacakları tatbikat etmediğimiz sürece bu korkuyu bütünüyle yenmek mümkün değil. O yüzden öncelikle rasyonel olarak depreme karşı tedbirimizi aldık mı, bundan emin olalım.

Peki, binanızın sağlam olduğundan eminseniz fakat yine de deprem korkusu yaşıyorsanız? Bu elbette mümkündür. Bunun sebebi önceden yaşanılan travmatik deneyim olarak deprem olabileceği gibi korkuyu rol model alarak da edinilmiş olabilir. Bu geçmiş olayda veya rol model alınan durumda da ‘ben güvende değilim’, ‘kendimi koruyamam’, ‘bununla baş edemem’ gibi saplanıp kalınmış düşünceler aslında bu korkuya neden oluyor olabilir. Dolayısıyla bu düşünceler üzerine çalışılmadığı sürece işin psikolojik altyapısı da çözülmeyecektir.

Ve evet, eğer rasyonel olarak depreme karşı tedbirimizi alırsak ve psikolojik olarak kendimizi sağlamlaştırırsak deprem korkusunu yenebiliriz. Bunun için kullanılan birçok teknik ve yöntem mevcut. Deprem korkusuyla ilgili kısa süreli çözüm odaklı yardım almak isterseniz Hendek’teki merkezimize bekleriz. Gelmeden önce arayıp randevu almayı unutmayınız :)

Kerem KARAGÖZ

Psikolojik Danışman

0506 164 4741

Türktelekom üstü, Noter yanı

deprem korku deprem korkusu deprem bölgesi japonya enerji rasyonel travmatik deneyim rol model psikolojik altyapı Psikolojik Danışman kerem karagöz