15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Bağımsızlık ve Güvenlik Günü

TAKİP ET

Sarı kılavuz çizgiler geliş güzel yapıldığından, araçların rastgele park edilmeleri, sarı çizgilerin üzerine konan motor ve benzeri eşyaların yanı sıra, sarı çizgilerin bitiş noktalarının bir ağaca, direğe ya da yola denk gelmesi engellilerin kendileri için yapılan o yollarda bile güvenle yürümesine mani olmaktadır.

15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Bağımsızlık ve Güvenlik Günü  

Beyaz baston kullanması ile sembolleşen bu gün, yaşamı algıladığımız en önemli unsurlardan olan görme yetisini kaybeden bireyleri anlamamız, empati kurabilmemiz
için oldukça anlamlıdır.   Engelli bireylere farklı bir kişi gibi bakmanın bir mantığının olmadığını düşünüyorum. Bizler de sizler gibi birer insanız. Sadece eksiğimiz bizim görmüyor olmamız, başkasının duymuyor olması, başka birinin kolunun veya ayağının olmaması. Fiziki eksiklikler olabiliyor ama inanın kendi alanlarında fırsat verildiğinde neleri başaracağını görüyoruz yaşantımızda.

Son yıllarda hemen hemen tüm illerde yapılan sarı kılavuz çizgiler geliş güzel yapıldığından, araçların rastgele park edilmeleri, sarı çizgilerin üzerine konan motor ve benzeri eşyaların yanı sıra, sarı çizgilerin bitiş noktalarının bir ağaca, direğe ya da yola denk gelmesi engellilerin kendileri için yapılan o yollarda bile güvenle yürümesine mani olmaktadır.

Her insan bir engelli adayıdır.  Görme Engeli olan çocuklarımızı evlerinde hapsetmeden toplum içerisinde alıp ailenin de bunu saklayacak bir husus olarak görmemesini ailelerimizden rica ediyorum. Bir görme engelli aktivist olarak gayemiz, derdimiz bu. Toplumun her ferdi kıymetli. Hiçbir ferdimizden vazgeçecek durumumuz yok. Feda edecek hiçbir ferdimiz de yok. Karşıdan karşıya geçerken araba çarpıp benim gibi görme engelli olmamaya garantisi olan var mı?

Herkes yok tabi, diyor. Ama empati yapamıyor. Yani kendini karşısındakinin yerine koyup, onun duygularını anlayamıyor. Bir gün, herkesle aynı anda, erişilebilir biçimde, tüm yaşamı, eşit, erişilebilir, engelsiz kılıncaya dek, mücadeleye devam edeceğiz.

Engelliler toplumla, toplum da engellilerle imtihan halindedir. Üstelik toplumun engellilerle imtihanı, ihmal edilecek  basit bir şey değildir. Doğrudan doğruya kul hakkına girer ki, Allah muhafaza, çok tehlikelidir.  Bizler insan olarak dertlerimizi, sıkıntılarımızı paylaştıkça azaltabileceğimizi, neşemizi, mutluluğumuzu da paylaştıkça çoğaltabileceğimizi biliyoruz. Bizim sorunlarımız tüm toplumun sorunlarıdır. Çünkü kadınıyla erkeğiyle, engelli olanı ve olmayanıyla, çocuğu, genci ve yaşlısıyla, etnik ve inançsal çeşitliliği ile Türk Toplumu olarak kaderimiz ve geleceğimiz ortaktır.  

Bu vesileyle 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü’nü kutluyor, görme engelli kardeşlerim ve tüm engelli yurttaşlarımızı kucaklıyorum.

SAKARYALI YUSUF DURDURMUŞ

beyaz baston sarı kılavuz çizgiler engelli bireyler görme engeli 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü empati